W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez leszektopolski 5 kwi 2010, o 07:40

Witam w lany poniedziałek. Założyłem antenę Skunera Helikalną 1metr przy kuferku z tyłu na wysokości stelaża tragicznie nie wygląda. Ogólnie powiem, że w xx cokolwiek zamontować to trzeba się nagłówkować bo nie ma gdzie cokolwiek umiescić, ale koncepcję jeszcze wypracowuję po próbie, tak żeby było wygodnie. Jeszę chcę ulokować zestaw rozmóczy z plecakiem bo żonka mówi że się nudzi z tyłu, a żeby się nie nudziła to od czasu do czasu 170 i chyba bardziej kocha bo się przytula :lol:
Avatar użytkownika
leszektopolski
 
Posty: 177
Dołączył(a): 24 lis 2009, o 21:03
Lokalizacja: Pułtusk
Imię: leszek
Nazwisko: Topólski
gadu: 0
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez leszektopolski 5 kwi 2010, o 08:01

a co do okablowania to kupiłem z firmy alan BHS 300 i CHS 300 mikrofon na kabelku bo ten na sztywnej przedłużce troche nie zabardzo bo przy otwierani szczęki kasku przeszkadza. Wykonanie kabli jest dość solidne, są elastyczne i fajnie się rozciągają. Myślę, że najlepiej jest kupić tej firmy z której jest radio. Ja podjechałem do salonu alana zobaczyłem, dotknołem, pomacałem i kupiłem :) Tak więc jak będę śmigał 18 do Cz. to przetestuję to pomiędzy motorkami po trasie pewnie z CB spotkam.

pozdrawiam
Avatar użytkownika
leszektopolski
 
Posty: 177
Dołączył(a): 24 lis 2009, o 21:03
Lokalizacja: Pułtusk
Imię: leszek
Nazwisko: Topólski
gadu: 0
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez Michał 6 kwi 2010, o 10:20

Jak chcesz dokoptować to zestawu CB jeszcze interkom, żeby z Plecaczkiem pogawędzić to polecam Albrecht AE600S - mozna podłączyć do niego CB i wtedy na jednej słuchwace będziesz miał i CB i Plecaczka. Jest kompatypilny z zestawami OHS i CHS Alana więc łatwo znaleźć dodatkowe osłuchawkowanie. Do tego Albrechta możesz podłaczyć jedocześnie dodatkowo MP3, nawigację i telefon - tylko niktóre modele motoroli z gniazdem słuchawkowym jack 2,5 mm. Mam taki zestawik już drugi sezon i sprawdza się znakomicie. Trzy bateryjki AAA starczają przy normalnym użytkowaniu na cały sezon, a jak nie lubisz baterii to można dokupić ładowarkę samochodową 12V.

http://www.moto-akcesoria.pl/radiotelef ... ch,p,23300
Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, o 19:44 przez Michał, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Michał
 
Posty: 246
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 22:52
Lokalizacja: Otwock
Imię: Michał
Nazwisko: Korczyk
gadu: 3707329
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez Michał_Grzyb 6 kwi 2010, o 15:30

medor napisał(a):a jaki są lepsze mikrofonosłuchawki do mojego inteka 520 plus ? ( cena ta sama )
- intek hs-2 pin integral
-intek hs-2 pin jet

http://maycom.pl/Sklep_Intek/index.php? ... uc=&wysw=2


zależy co lepiej w kasku leży:)
Michał_Grzyb
 
Posty: 48
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 12:20
Lokalizacja: Sulejówek
Imię: Michał
Nazwisko: Grzybowski
gadu: 3756086
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez Michał 7 kwi 2010, o 07:51

A ja zrobiłem modyfikację. Do z zestawu CHS-500 wywaliłem oryginalne głośniczki a w ich miejsce wlutowałem głośniczki z normalnych słuchawek do walkmana (nausznych) - różnica? KOLOSALNA !!! Dzwięk jest zdecydowanie lepszy, dużo lepsze niskie tony, w ogóle bez porównania. Głośniczki ze słuchawek są jakieś 1-2mm grubsze ale wystarczyło trochę podrzeźbić styropian w kasku i leżą tak, że wogóle nie czuję że tam są. No i napewno będą trwalsze niż te Alanowskie.
Avatar użytkownika
Michał
 
Posty: 246
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 22:52
Lokalizacja: Otwock
Imię: Michał
Nazwisko: Korczyk
gadu: 3707329
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez Michał_Grzyb 7 kwi 2010, o 17:20

Pomysłowy Dobromir...:D
Michał_Grzyb
 
Posty: 48
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 12:20
Lokalizacja: Sulejówek
Imię: Michał
Nazwisko: Grzybowski
gadu: 3756086
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez leszektopolski 8 kwi 2010, o 19:24

Witam. Kupiłem Bike Mike 3 i własnie chyba tego nie przemyślałem :mrgreen: , bo tu masz rację mogło by wszystko chodzić na tych słuchawkach od CB, a tak wygląda, że trzeba wkładać od interkomu odzielnie. W Bike są trzy wyjścia dwa do rozmów i trzecie do podłaczenia radia, telefonu itp. no i dałeś teraz do myślenia bo może by tak podłączyć się moim wyjściem do rozmów pod CB kabla który idzie do kasku, ale czy nie będzie sprzężenia z zasilaniem z CB. Muszę się spytać w sklepie czy nie ma gotowych jakś rozdzielaczy. Mógłbyś napisać jak jest to rozwiązane połączenie w Twoim zestawie. Z głośnikami Masz rację Ja w poprzednim moto Suzuki zamontowałem radio ale na głośnkkach do kasku było słabo i tez włożyłem normalne od walkmena i jakość była sporo lepsza.

narka
Avatar użytkownika
leszektopolski
 
Posty: 177
Dołączył(a): 24 lis 2009, o 21:03
Lokalizacja: Pułtusk
Imię: leszek
Nazwisko: Topólski
gadu: 0
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez Michał 8 kwi 2010, o 19:42

W moim zestawie sprawa jest bajecznie prosta, ponieważ do centralki dołączone jest pełne okablowanie wraz z przyciskiem na kierę, żadnych rozgałęziaczy, tylko podpinasz wtyczki gdzie trzeba, (przycisk podpina się bezpośrednio pod centralkę) i wszystko działa jak złoto. Dodatkowo kiedy wciskasz guziczek również to co mówi Plecaczek jest słyszalne dla innych odbiorców. Zamiast CB może być jakikolwiek inny radiotelefon lub PMR, ważne aby miał gniazda: MIC (jack 2,5mm mono) oraz SPK (jack 3,5mm stereo).

Przy BikeMike 3 też jest to wykonalne, tylko przy odrobinie kombinatoryki i lutownicy. Musisz na kablach od CB oraz zestawu słuchawkowego do kasku wyizolować przewody odsłuchowe i mikrofonowe, odsłuch CB wpiąć w BikeMike w to trzecie gniazdko na jacku 3,5mm mono, natomiast kabelki mikrofonowe połaczyć z kabelkami mikrofonowymi swojego zestawu kaskowego od interkomu, czyli zrobić poprostu rozgałęzienie mikrofonu. Na 90% mam pewność, że takie rozwiązanie zda egzamin.

Przy okazji dodam, że udało mi się zaadaptować samochodówkę ALAN 109 do kabla BHS-300. Sprawa jest dosyć skomplikowana, ponieważ PTT w gruszce to przełącznik dwustrefowy, wciśniecie guzika powoduje rozłączenie jednego obwodu i złączenie drugiego. Aby móc zrobić to przyciskiem motocyklowym potrzeba zamontować podwójny przekaźnik. Guzik wtedy służy do doprowadzenia zasilania do przekaźnika a nie do zamykania obwodu mikrofonowo-głośnikowego.
Avatar użytkownika
Michał
 
Posty: 246
Dołączył(a): 23 lut 2009, o 22:52
Lokalizacja: Otwock
Imię: Michał
Nazwisko: Korczyk
gadu: 3707329
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez leszektopolski 8 kwi 2010, o 21:04

Dzięki za podpowiedź. Pozostaje tylko przeprowadzić testy. W ostatecznym wypadku będzie cztery głośniki i dwa mikrofony w kasku :lol: ale ful opcja pełne disco. Po motobazarku w sobotę trzba będzie nad tym popracować.

dzięki.
Avatar użytkownika
leszektopolski
 
Posty: 177
Dołączył(a): 24 lis 2009, o 21:03
Lokalizacja: Pułtusk
Imię: leszek
Nazwisko: Topólski
gadu: 0
tlen: 0

Re: W jaki sposób zamontować CB do kierownicy?

Postprzez medor 3 sie 2012, o 06:28

Avatar użytkownika
medor
 
Posty: 145
Dołączył(a): 26 lut 2009, o 06:37
Lokalizacja: Brzesko
Imię: Janusz
Nazwisko: Styrna
gadu: 15877684
tlen: 0
skype: medorek1968

Poprzednia strona

Powrót do NASZE MOTOCYKLE I NIE TYLKO

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron